Veel gestelde vragen

Coaching

Je kan ont stressen door bewust momenten in te plannen voor jezelf. Volledig voor jezelf, niet voor de tv, je mobieltje, maar volledig voor je jezelf. Bewust je gedachten beleven en aangaan. Dat voelt in het begin onwennig maar is uiteindelijk wel het beste.

Je komt van je stress af door erachter te komen wat de stress veroorzaakt. Door in kaart te brengen wat dat bij jou veroorzaakt kunnen je je stress waarschijnlijk al met de helft reduceren. Om daaraan een plan te hangen wat je eraan kan doen, dus Hoe, kan je stress zoveel mogelijk mitigeren.

Hoeveel coaching sessies je nodig hebt hangt af van het doel wat je wil bereiken. Daarnaast ligt het eraan in welke dimensie (fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel) de oplossing ligt. Twee gesprekken is minimaal om enige beweging te veroorzaken. Hoeveel sessies je zelf nodig hebt bespreken we in een vrijblijvend online intake gesprek.

Ik kan ook online coachen en dat doet weinig af aan fysiek coachen. In mijn coaching probeer ik een fifty/fifty hoeveelheid aan te houden. De helft online en de helft fysieke coaching.

Mindfulness is goed om met je lichaam en je hoofd tot rust te komen. Door bewust in het moment te zijn denk je niet aan wat is geweest of wat komen gaat maar ben je in het nu.

Als lifestylecoach coach je op samenhang van alles van met je te maken heeft. Je omgeving, voeding, beweging, gedachten, emoties, missie. Juist die samenhang zorgt voor bewustwording. Je wordt je bewust dat jij degene bent die de keuze heeft voor verandering. Dat jij enige bent die voor verandering in je leven kan zorgen.

Ik als leefstijlcoach help jou een door jou bepaald doel te halen. Als coach kijk ik naar je krachten en benoem deze. Ik zal je complimenteren maar ook spiegelen en kritisch zijn. Ik zal je proberen in beweging te krijgen.n

Mindfulness betekend volledig en bewust met je gedachten bij het moment te zijn. Er zijn zonder te oordelen over jezelf, de situatie of anderen. Dat klinkt zweverig maar dat is het niet.

SMART staat letterlijk voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Samengevat is het dé manier om concreet een stap vooruit te kunnen zetten. Door SMART toe te passen na elke sessie maak je een deel van je route zichtbaar naar je uiteindelijke doel. Ook voor je uiteindelijke doel kan je SMART toepassen.

n

Een lifestyle- en vitaliteitscoach coacht op een integrale manier op de fysieke, mentale,
emotionele en spirituele dimensie. Het hele plaatje hoort erbij waardoor een coaching sessie
veel diepgang krijgt. Daardoor kom je volledig tot wie je uiteindelijk bent. Een van de meest
diepgaande coaching sessies die er zijn. Waarbij het uitgangspunt altijd is dat je zelf de regie

nnnn

houdt.

n

Een lifestylecoach begeleid en coacht mensen in het bereiken van doelen voornamelijk op het gebied van voeding, bewegen en ontspannen. Een lifestylecoach zorgt voor inzichten en kennis en maakt de coachee bewust van zijn keuzes. Dit alles met als doel een duurzame en constructieve gezonde leefstijl verandering.

Een vitaliteitscoach focust zich op de mentale, spirituele en emotionele dimensie. Dit om een diepere laag te bereiken en nog meer tot de kern te komen. Er is geen kant-en-klare oplossing je doel te bereiken. De oplossing komt uiteindelijk van de coachee.

Een vitaliteitscoach focust zich op de mentale, spirituele en emotionele dimensie. Dit om een diepere laag te bereiken en nog meer tot de kern te komen. Er is geen kant-en-klare oplossing je doel te bereiken. De oplossing komt uit eindelijk van de coachee.n

De intensiteit spreken we samen af. Normaal gesproken zijn tussen de twee en drie weken normaal om coaching sessies te plannen. Een kortere of langere tussentijd kan natuurlijk ook in samenspraak.

Een coachee of gecoachte is degene die gecoacht wordt door een coach.

Een hulpvraag is een vraag om hulp bij een oplossing die je zelf (nog) niet ziet. Door voor jezelf een goede hulpvraag te formuleren en na te denken wat je écht wil bereiken kan ik als coach je het beste helpen je doel te bereiken.

Met een wandelcoach maak je gebruik van de omgeving. Samen maak je een wandeling en voelt het als een normaal gesprek. Tijdens de wandeling komen door middel van de natuur dingen naar boven die erg waardevol zijn. In een bosrijke omgeving is het erg rustgevend en kom je tot mooie nieuwe inzichten. En het is ook nog heel erg gezond!

Eigen regie betekend dat je zelf alle touwtjes in handen hebt in wat je doet. Jij maakt keuzes die invloed hebben op je leven. Door je daar bewust van te worden zorg je ervoor dat je inziet dat jij ervoor zorgt dat je je doel haalt. De cirkel van invloed is daarvoor heel mooi om te zien waar je wel en geen invloed op hebt.

Eigenaarschap houd in dat je staat voor wat je doet, welke keuzes je maakt en het probleem afschuift op iemand anders. Eigenaarschap kan confronterend zijn om te beseffen dat jij degene bent die je verandering kan waarmaken.

Het doel van mindfulness heeft als doel om je bewust te worden van je automatische gedachten die je kunnen belemmeren. Daarnaast gaat het om bewustwording van wat je doet, denkt, voelt. Het doel van mindfulness is niet om je hoofd leeg te maken.

Er is geen verschil tussen een leefstijlcoach of een lifestylecoach. Het ene is in het Engels geschreven en het andere in het Nederlands.

Een ‘normale’ coach die coacht voornamelijk op emoties en het mentale vlak. Een lifestylecoach of leefstijlcoach coacht naast het gebied van emoties en mentaal ook op het spirituele en fysieke vlak.

De kosten van een enkele sessie liggen tussen de €60,-(excl. BTW) en boven de €200,-(excl. BTW). Het verschil in prijs ligt vaak aan de coach zelf. In de eerste plaats wil je als coach mensen helpen en geef je daar een waarde aan. Die bepaald een coach zelf. Het bedrag is inclusief voorbereiding en afronding en het inlezen van nieuwe technieken en opleidingen.

Goede ademhalingstechnieken leveren je ontspanning op en bewustwording van je lichaam en de huidige situatie. Dit zorgt ervoor dat je lichaam tot rust kan komen en in balans.

Een gecertificeerde leefstijl- en vitaliteitscoach heeft een opleiding gedaan via een onderwijsinstelling. Er zijn diverse bedrijven die deze opleiding geven. De bekendste zijn op dit moment de opleiding bij Sonnevelt, Leefstijlcoach Academy en Mark Leefstijl en Vitaliteit. Deze zijn allemaal BLCN(Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) geaccrediteerd.

Ik heb mijn opleiding bij MARK Academy gedaan. In deze opleiding heb ik ontzettend veel over mezelf geleerd. Om alles zelf te ervaren kan ik uit eigen ervaring zeggen en delen wat het met je doet. Daarnaast ga ik binnenkort beginnen aan de opleiding de Hormoonfactor.

Tijdens het coachen zal je eigen reflectie doen en van mij krijg je reflectie op wat ik zie, hoor, voel, merk en energie die er vrijkomt. Dit alles om jou verder te helpen. Door een spiegel voor te houden ga je zelf inzien wat voor stappen je kan nemen.

Belemmerende overtuigingen belemmeren je vooruitgang. Deze overtuigingen zijn ooit in je leven gekomen en bieden je geen stap vooruit maar een pas op de plaats.

Goede ademhalingstechnieken zijn technieken die je kunnen ontspannen en je helpen te ont-stressen. Bij spanningen in je lichaam kunnen ademhalingstechnieken je helpen deze spanningen weg te halen. Daarnaast zorgen goed ademhalingstechnieken ervoor dat je je bewust wordt van je eigen lichaam.

Om online te coachen gebruik ik WhatsApp, Skype, Teams en Meet.n

Wie de beste lifestylecoach van Nederland is is heel moeilijk om te zeggen. Het is namelijk heel erg persoonlijk omdat er een klik moet zijn tussen coach en coachee. Als die klik er niet is zal je moeilijker of helemaal niet je doel halen.

Sporten

Je kan beginnen met sporten door een sport te zoeken die je leuk vindt. Misschien wel iets van vroeger. Daarna is het verstandig om het in kleine stapjes op te bouwen en goed voor te bereiden. Als je wil beginnen met hardlopen ga dan niet de eerste keer meteen een half uur lang te keer. Bouw dit in kleine stappen op en zorg voor goed materiaal zoals hardloopschoenen. Leg je kleding klaar als je weet dat je gaat sporten. Maak sporten daarnaast niet te groot. Overal kan je sporten ook zonder sporttenue. Een trap in je huis een paar keer op en neer lopen is al een sport moment.

Hoe vaak je moet bewegen is helemaal afhankelijk van je doel. Wel is het belangrijk dat je een aantal momenten op de dag iets aan beweging doet. Dat zorgt voor een betere doorbloeding en meer zuurstof in je lichaam. Als je ook nog je ademhaling omhoog weet te krijgen ben je helemaal goed bezig.

Voeding

Je kan afvallen door een verandering in je leefstijl toe te passen. Meer bewegen, anders eten, minder stress en betere slaap. Het volledige plaatje zien en inzien is het belangrijkste. Die inzichten en kennis krijg je van mij als coach maar jij maakt de keuzes. De verantwoordelijkheid ligt bij jou om je eigen leven in te vullen.

Het tellen van je calorieën of het bijhouden ervan kan je net als koolhydraten, eiwitten en vetten bijhouden in bijvoorbeeld myfitnesspal, lifesum of fatsecret. Ze hebben allemaal verschillende manieren om je voeding bij te houden.

Het tellen van eiwitten of het bijhouden ervan kan je net als koolhydraten en vetten bijhouden in bijvoorbeeld myfitnesspal, lifesum of fatsecret. Ze hebben allemaal verschillende manieren om je voeding bij te houden.

Het tellen van koolhydraten of het bijhouden ervan kan je net als eiwitten en vetten bijhouden in bijvoorbeeld myfitnesspal, lifesum of fatsecret. Ze hebben allemaal verschillende manieren om je voeding bij te houden.

Het tellen van vetten of het bijhouden ervan kan je net als koolhydraten en eiwitten bijhouden in bijvoorbeeld myfitnesspal, lifesum of fatsecret. Ze hebben allemaal verschillende manieren om je voeding bij te houden.

Hoeveel eiwitten per dag je mag eten hangt van je leeftijd, je beweegpatroon, het type sport wat je doet en hoe vaak. Eiwitten zijn een bouwstof en die daarnaast zorgen ze voor transport van essentiële stoffen en moleculen zoals zuurstof. Oudere mensen hebben gemiddeld iets meer eiwitten nodig dan jongere mensen met dezelfde leefstijl.

Dat ligt aan het soort groente maar broccoli, sperziebonen, bloemkool kan heel erg veel van eten. Dat betekend wel dat je er geen sausjes aan toevoegt of mengt met aardappels.

Hoeveel koolhydraten je mag eten hangt af van vele dingen. Ben je veel in beweging of weinig, wat voor erfelijke bouw heb je, wat is je doel met sporten of bewegen, doe je krachttraining of juist duurtraining. Gemiddeld heb je iets meer koolhydraten nodig dan eiwitten of vetten. Dit bepaal je in percentages. En het type koolhydraten is daarbij erg belangrijk. De snelle koolhydraten zijn degene die je niet nodig hebt. De andere 3 types zoals eerder uitgelegd kun je op verschillende manieren inzetten.

Hoeveel vetten per dag hangt ten eerste af of het verzadigde vetten zijn of onverzadigde vetten. Ook vetten horen bij een gezonde leefstijl. Ze zijn de bescherming van je lichaam en net als eiwitten transporten ze allerlei essentiële stoffen. Door zorg van cholesterol worden de binnenzijden van je aderen beschermd. Teveel cholesterol kan wel zorgen voor problemen zoals adervernauwing bijvoorbeeld bij je hart waardoor je een hartinfarct zou kunnen krijgen.

Buikvet is een indicatie van teveel visceraal vet. Door veel stress, verkeerd eten en te weinig bewegen kan je teveel aan visceraal vet krijgen. Dit zorgt voor vet om je organen en zorgen uiteindelijk voor een kortere levensduur.

Je bent in ketose als je vet gaat verbranden. Dan heb je weinig koolhydraten in je bloed en gaat je lichaam je vetreserves aanspreken. Vet is moeilijk te verbranden en om in deze staat te komen kan je bijvoorbeeld intermittent fasting toepassen. Dan vast je voor een bepaalde periode per dag en komt je lichaam automatisch in deze staat.

Omega 3 en 6 zijn stoffen die je lichaam nodig heeft om andere processen weer op te starten. Ze zijn een soort katalysator. Ze zijn een essentieel onderdeel van je voeding.

Magnesium is een essentiële voedingsstof die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je geen kramp krijgt in je spieren. Daarnaast kan een tekort zorgen voor meer stress.

Vaak als je zonder goede kennis over plantaardige voeding een veganistische leefstijl begint kan het zijn dat je dit wat je minder of helemaal niet binnen krijgt. De hoeveelheid vitamine B12 in je lichaam neemt langzaam af en geeft allerlei gezondheidsproblemen.

Vitamine D zorgt voor energie en voor diverse verbindingen. Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je weinig energie voelt en lusteloos. Daarnaast kan een tekort voor botontkalking zorgen.

Een flexitariër eet zoveel mogelijk plantaardig en zo min mogelijk zuivelproducten. Alleen af en toe eet een flexitariër gewoon vlees of vis maar vaak met een hoge voedingswaarde zoals biologische producten.

Een keto of ketogeen dieet is een dieet waarbij je meer vetten eet per dag dan eiwitten of koolhydraten. Er zitten meer calorieën in vetten dan in koolhydraten en eiwitten. Het nadeel van dit dieet is dat je niet alle voedingstoffen binnen krijgt en je weinig brandstof hebt. Dat kan een gevoel geven van weinig energie en dat is dan ook zo omdat je weinig brandstof tot je neemt.

Een veganist eet alleen nog plantaardige producten en geen vlees, vis en zuivelproducten of andere voeding die door een dier zijn gemaakt. Sommige veganisten dragen ook geen dierlijke stoffen zoals wol of leer. Een veganist kan prima zonder vlees of vis alleen niet zonder voldoende kennis of een eetpatroon met te eenzijdige voeding.

Een vegetariër is iemand die geen vlees of vis meer eet. Een vegetariër eet wel eieren, melk en andere zuivelproducten.

Het beste dieet wat je kan volgen zit in je eigen hoofd. Daar bedoel ik mee dat jij bepaalt of een verandering blijvend is. Kennis en inzichten over voeding helpen je zelf keuzes te maken waardoor het iets van je leefpatroon of leefstijl wordt.

Intermittend fasting betekend letterlijk onderbroken vasten. Het zorgt ervoor dat je lichaam een groot deel van de dag lichamelijk tot rust kan komen. Het zorgt voor cel vernieuwing en je krijgt er meer energie van. Intermittend fasting is eigenlijk zoals we een duizenden jaren geleden ook aten. Toen hadden we ook niet de luxe dat je de hele dag kon eten wat je wilde. De evolutie van de mens is er nog niet dat we aangepast zijn aan onze huidige eetpatronen. De laatste 200 jaar is het heel erg snel gegaan met hoe we eten verbouwen en dieren houden om te consumeren. Intermittend fasting is geen hype maar een waardevolle leefstijl.

Visceraal vet is vet waar je niet zoveel van nodig hebt. Dit vet zorgt voor problemen met je gezondheid zoals hartklachten en adervernauwingen.

Het liefst alles wat rent, vliegt, groeit en zwemt. Zoveel mogelijk wat groeit en zo min mogelijk wat uit de fabriek komt. Zorg voor balans in je eten waardoor er balans komt in je leefstijl.

Eiwitten zijn voornamelijk een bouwstof. Ze herstellen je spieren en zorgen voor transport van zuurstof, vitamine en mineralen. Eiwitten zijn dus ook transporteurs, daar moet je er voldoende van hebben.

Koolhydraten zijn een brandstof. Koolhydraten zijn niet de vijand maar een noodzakelijke vriend. De snelle versie koolhydraten, wat bijvoorbeeld in snoep of frisdrank zit, heb je niet nodig. De iets minder snelle versie, zoals in pasta en witte rijst, is al iets beter maar dan met mate. De trage versie, zoals in volkoren, muesli zonder rozijnen of groenten, zijn je grote vriend. Dan heb je ook nog de onverteerbare die vezels genoemd worden. Die horen ook bij de vrienden.n

Macro nutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Het zijn brandstoffen, bouwstoffen en zorgen voor bescherming.

Micro nutriënten zijn bijvoorbeeld vitamine, mineralen en spoorelementen. Dit zijn de hele kleine voedingsstoffen in je voeding.

Vetten zijn voornamelijk voor bescherming. Inwendig en uitwendig. Ze zorgen in de vorm van cholesterol in je aderen voor reparatie en bescherming. Teveel van verzadigde vetten zorgen voor gezondheidsproblemen in combinatie met te weinig bewegen. Onverzadigde vetten zijn een stuk gezonder en ook deze dienen voor transport van stoffen in je lichaam.

Geen dieet! Een dieet is kortstondig, heel rigoureus, heftig en vaak niet goed voor je lichaam. Je lichaam en geest worden van de een op andere dag op een compleet andere manier beïnvloed en is dus niet duurzaam. Op de langere termijn kost het vaak veel moeite en het voelt als jezelf pijnigen. Een duurzame verandering in je leefstijl qua eten, bewegen en rust gaat minder snel maar zorgt er wel voor dat het je leven lang mee gaat. Kleine aanpassingen zijn makkelijker vol te houden en worden daardoor een onderdeel van je leefstijl of lifestyle. Je hebt er alleen iets meer geduld voor nodig maar dat wordt dubbel en dwars terug betaald.